התחדשות עירונית – בשורה לפריפריה
אין זה סוד, כי באזורי הפריפריה של ישראל, הכדאיות הכלכלית הקיימת לביצוע תהליכי התחדשות עירונית היא נמוכה. איך בכל זאת ניתן לקדם פרויקטים שיצאו לפועל בשכונות ותיקות באזורים אלה?
עם ישראל עצר את נשימתו, עת נורה לאחרונה, טיל גראד מרצועת עזה, אל עבר העיר באר-שבע ופגע ישירות בבית מגורים והחריבו. בנס גדול המקרה הסתיים ללא הרוגים, בעיקר בגלל תושייתה של האם, שמילטה את ילדיה ברגע האחרון, אל עבר הממ"ד.

מקרה נורא זה, כמו מקרים אחרים בעיר, גרמו לתושבי שכונה ד' בבאר-שבע, אחת משכונות המצוקה של הדרום, לפנות למשרד עו"ד יוסי אומיד, לקבלת הסבר מדוע לא מתבצעים פרויקטים לפינוי-בינוי גם בעיר באר-שבע, ובפרט בשכונה ד'. נזכיר כי שכונה ד' היא אחת מהשכונות הוותיקות בישראל. שכונה שנבנתה בשנות ה-50' של המאה הקודמת. כיום, לא רק שבתיה מוזנחים ומתפוררים, אלא שגם הבתים חסרים הגנה בסיסית של ממ"דים או מקלטים, כך שהתושבים נתונים ממש לחסדי שמיים.
נדרשים פתרונות יצירתיים
פנייתם של תושבי השכונה חידדה אצלי את ההבנה, כי המדינה לא יכולה להמשיך להפקיר את תושבי אותן שכונות, ולהפכם דה-פקטו לאזרחים סוג ב'. הבנתי כי הפתרון היעיל והמהיר ביותר לשינוי חיי תושבי שכונה ד', ותושבי שכונות מצוקה אחרים, הוא ביצוע תהליך של התחדשות עירונית. תהליך זה יביא בשורה אמיתית לתושבי השכונות. הוא ישפר את פני השכונות והבתים, כיאה לסטנדרטים של המאה ה-21, ובנוסף יגן על התושבים מפני התקפות טילים ורעידות אדמה, באמצעות חדרים מוגנים שייבנו במקום.
אין זה סוד, כי באזורי הפריפריה של מדינת ישראל, הכדאיות הכלכלית הקיימת לביצוע תהליכי התחדשות עירונית היא נמוכה. לפיכך, נדרשים פתרונות יצירתיים, על מנת לקדם פרויקטים שיצאו לפועל בפריפריה. לצורך כך, משרדנו פועל ומקדם למול הרשויות באזורי הפריפריה, ארבע תוכניות שיסייעו להצלחת תהליכי התחדשות עירונית בפריפריה:
הראשונה, ניוד זכויות. בתמורה לקידום פרויקט התחדשות עירונית אותו יבצע היזם בפריפריה הוא יקבל ממנהל מקרקעי ישראל, ללא מכרז, חטיבת קרקע פנויה לבנייה במרכז הארץ. כך ייוצר איזון כלכלי ממנו ייהנו הן היזם והן תושבי השכונות.
השנייה, הטבות מס. הרעיון הוא לתת הטבות מס מטעם המדינה, ליזמים שירימו את הכפפה ויבצעו תהליכים של התחדשות עירונית בפריפריה. לדוגמא: הטבות במס רכישה, מס הכנסה, מס שבח, מע"מ, היטלים למיניהם וכיוצ"ב.
השלישית, השוואת פרויקטים של התחדשות עירונית בפריפריה לתוכניות מחיר למשתכן. כך לדוגמא, כשם שהמדינה מעניקה הטבות מפליגות לזכאים לדירה בפרויקט מחיר למשתכן, הטבות המסתכמות במיליארדי שקלים, כך המדינה תעניק הטבות דומות למיזמי התחדשות עירונית בפריפריה.
הרביעית, הוצאת מכרזי מדינה לבניית מתחמי התחדשות עירונית בפריפריה. הכוונה היא שיזם שיזכה במכרז ויבצע פרויקט התחדשות עירונית בפריפריה, גם אם אינו כלכלי בהתאם למקובל בשוק, יקבל אפשרות מהמדינה לבנייה גם באזורים קרובים למרכז הארץ, כך שביצוע שני הפרויקטים במקביל יעניקו את האיזון הכלכלי הנדרש.
אני מאמין כי באמצעות פתרון מקיף זה, ניתן לייצר מהלכים גדולים ומשני חיים של ממש, עבור תושבי השכונות בפריפריה. לצערנו, משנה לשנה הפערים הכלכליים-חברתיים בין המרכז לפריפריה הולכים וגדלים, והגיע העת שהמדינה והנוגעים בדבר ייקחו אחריות ויקדמו תהליכים לשינוי המצב.
משרדנו המלווה ומייצג דיירים בלבד, מלווה מקרוב פרויקטים גדולים באזורי הפריפריה. בין היתר, מוביל המשרד פרויקטים גדולים, בשכונה ד' בבאר-שבע, בשכונת דורה בנתניה, בשכונת ג'סי כהן בחולון ועוד. אין סיבה שתושבי הפריפריה לא ייהנו גם הם, מבית חדש, בבניין חדש, בשכונה חדשה ומודרנית. כל מה שצריך הוא אנשי חזון מקרב שרי ממשלתנו שירימו את הכפפה ויעשו את המהפכה החברתית הבאה.